غذادهی و نوع غذای مصرفی آبزیان از جمله مواردی هستند که در امر پرورش ماهی و آبزیان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. به عنوان مثال دانستن پاسخ این سوال که غذای ماهی قزل آلا چیست میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روی کیفیت پرورش ماهیان و افزایش سود و موفقیت در این حوزه داشته باشد. در صورتی که تمایل دارید در این زمینه اطلاعات مهمی را کسب کنید در ادامه این مقاله همراه فارود صنعت باشید.
غذای ماهی قزل آلا چیست؟
ماهی قزل آلا که در کشور ما با نام قزل آلای رنگین کمان پرورشی شناخته میشود از دسته ماهیان آزاد و سر آبی است. در مورد این آبزیان، باید گفت نوع غذای این ماهیها و همچنین رعایت اصول غذا دهی به آنها، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و میتواند نقش زیادی در افزایش کیفیت ماهیها داشته باشد.
پاسخ به این سوال، نیاز به بررسی تغذیه این آبزیان دارد. در صورتی که ماهی قزل آلا در محیط طبیعی زندگی کند قادر است از ماهیهای کوچکتر، سختپوستان یا حشرات تغذیه کند. اما تغذیه این آبزیان در محیطهای پرورش ماهی به روش مکانیکی یا دستی انجام میگیرد. در ادامه همراه ما باشید تا نگاه دقیقتری به این موارد و لیست غذای این آبزیان بیندازیم.
غذادهی دستی و مکانیکی به ماهی
حوزه پرورش ماهی و تأمین خوراک ماهیان و آبزیان، از جمله عواملی هستند که میتوانند در کل هزینه پرورش، نقش بسیار موثری را ایفا کنند. طبیعتا هرچه کیفیت خوراک ماهیها بالاتر باشد، شاهد بازدهی بهتر مزارع پرورش خواهیم بود و به این ترتیب میتوانیم سود حاصل از شغل خود را به شکل چشمگیری افزایش دهیم.
در تغذیه ماهیان، پروتئین یکی از عوامل بسیار مهم است که وظیفه تامین انرژی مورد نیاز ماهی را بر عهده دارد. میزان پروتئین مورد نیاز برای ماهی در آغازین بین 45 تا 50 درصد، در غذای پیش پرواری و پرواری بین 40 تا 45 درصد و در غذای مولدین بین 40 تا 50 درصد است. همانطور که گفته شد، در محیطهای مصنوعی نظیر استخرها و مزارع پرورش ماهی، تغذیه به یکی از روشهای مکانیکی و دستی انجام میگیرد.
در روش غذادهی دستی، کارگر وظیفه دارد تا به صورت دستی غذای آبزیان را تامین کند. این روش دارای معایب بسیار زیادی است از میان آنها میتوان به اتلاف غذا، توزیع نشدن غذا به صورت یکسان، عدم غذاگیری مناسب بر اساس گونه و سایز ماهیان و غیره اشاره کرد. این در حالی است که در روش مکانیکی، نیازی به حضور شخص نیست و فرایند غذادهی به شکل یکسان انجام میگیرد.
در صورتی که قصد دارید درباره مکانیزم هضم و جذب مواد غذایی توسط ماهی اطلاعات لازم را کسب کنید، پیش از آن باید از تغذیه ماهی، شناخت کامل داشته باشید. به طور کلی پنج ماده ویتامینها، لیپیدها، مواد معدنی، پروتئین و کربوهیدارت موادی هستند که وعده غذایی ماهی قزل آلا رنگین کمان را تشکیل میدهند.
مواد تشکیلدهنده وعده غذایی ماهی قزل آلا
موادی که در این بخش قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم، مواد اصلی در جیره غذایی ماهی قزل آلا محسوب میشوند اما در یک جیره غذایی مواد دیگری از جمله رنگدانهها، آب، فیبر، اکسیدان و همبندها نیز حضور دارند.
لیپید یا چربی
چربی ساده با بنیان گلیسترول، یکی از موادی است که در رژیم غذایی ماهیان مورد استفاده قرار میگیرد که از این چربیها میتوان به روغنها، چربیها و گلیسیرید اشاره نمود. وجود چربی در این جیره غذایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و کمبود آن منجر به مشکلاتی نظیر کاهش تخمگشایی، اختلالات کبدی، افزایش آب در عضلات، پوسیدگی باله دمی، کمخونی و… خواهد شد.
پروتئین
پروتئین را باید یکی از اجزای اصلی در وعدههای غذایی ماهیان سرد آبی دانست. پروتئین از آمینو اسید تشکیل شده که ماهیان در بدن خود، قادر به تولید برخی از آنها نیستند. به همین دلیل به منظور تامین آمینو اسیدهای ضروری، در فرایند غذاگیری از پروتئین استفاده میکنند. کمبود این ماده در جیره غذایی میتواند منجر به بیاشتهایی، اختلال در هضم و جذب، اختلال در رشد، کمخونی، آب مروارید، انحراف ستون مهرهها و… شود. خرید عمده غذای ماهی قزل آلا که شامل این ماده باشد میتواند از بروز این مشکلات جلوگیری نماید.
ویتامین
وجود مقدار اندکی ویتامین در جیره غذایی ماهیان لازم است چرا که این جانداران برای انجام اعمال حیاتی بدن خود به ویتامین نیاز دارند. بخشی از مقدار ویتامینی که یک ماهی دریافت میکند، از بدن آن دفع شده و مقداری نیز به سایر مواد تبدیل میگردد. برخی از آن نیز دچار تغییر شکل میشود. این ویتامینها شامل ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی هستند که کمبود آنها میتواند مشکلاتی نظیر مرگ سیاه، کاهش رشد ماهی، بیاشتهایی، شنا به صورت غیر طبیعی، بیرونزدگی چشم، نرمی استخوان، اختلال و پوسیدگی آبششها، کاهش میزان تخمریزی، آفتابسوختگی و… را ایجاد کند.
کربوهیدرات
در صورتی که ماهی نتواند از پروتئین و چربی در جیره غذایی خود استفاده کند از کربوهیدارت بهره میگیرد. استفاده از کربوهیدارت در جیره غذایی از آن جهت دارای مزیت است که قیمت بسیار مناسبی دارد و برای تولید انرژی ماهیان یک منبع مناسب محسوب میشود.
مواد معدنی
ماهیان، مواد معدنی مورد نیاز خود را از طریق پوست ناحیه شکمی، آبشش و غذا دریافت میکنند. این مواد در تنظیم فشار اسمزی نقش بسیار اساسی را ایفا میکنند. از جمله مواد معدنی که حضور آنها در جیره غذایی ماهی قزل آلا دارای اهمیت است میتوان به کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن و روی اشاره کرد. طبیعتا کمبود مواد معدنی منجر به کاهش رشد، نرمی استخوان، آب مروارید، بی اشتهایی، کج شدن ستون مهرهها و غیره خواهد شد.
کلام آخر
در این مقاله از فارود صنعت در مورد اینکه غذای ماهی قزل آلا چیست و 5 ماده اصلی در جیره غذایی آنها صحبت کردیم. همانطور که گفته شد، فرایند غذادهی و تأمین غذای خوب میتواند نقش موثری در افزایش کیفیت ماهیان پرورشی داشته باشد. مجموعه فارود صنعت به عنوان یکی از برترین عرضهکنندگان انواع غذای ماهیان، صادرات غذای ماهی و همچنین فروش تجهیزات مورد نیاز برای پرورش ماهی، آماده عرضه این محصولات به شکل عمده به شما عزیزان میباشد. در صورت تمایل به اطلاع از قیمت غذای ماهی قزل آلا میتوانید با کارشناسان ما در این مجموعه تماس حاصل نمایید.