کیفیت آب یکی از موارد موثر بر موفقیت تولید آبزیان است. در تعیین کیفیت آب پارامترهای موثری وجود دارند که اکسیژن محلول در آب یکی از آنهاست. گیاهان آبزی، فتوسنتز و… می‌توانند اکسیژن محلول در آب را به طور موثری تامین کنند اما اگر نیاز به تامین اکسیژن در استخرهای پرورش ماهی داشته باشید طبیعتا باید از روش هوادهی استفاده کنید. در این مقاله از فارود صنعت در مورد نقش هوادهی در پرورش ماهی صحبت خواهیم کرد.

هوادهی چیست؟

همانطور که گفته شد، اکسیژن محلول در آب در تعیین کیفیت آبی که به منظور پرورش ماهی مورد استفاده قرار می‌گردد نقشی بسیار موثر دارد. در صورتی که قصد داشته باشید تا این اکسیژن را به طور مصنوعی و غیر طبیعی تامین کنید می‌بایست از روش هوادهی استفاده کنید.
این روش، یک روش مکانیکی محسوب می‌شود که به کمک آن می‌توان ضایعات و گازهای سمی موجود در آب را از بین برده و میزان اکسیژن محلول در آب را به شکل موثری افزایش داد. همچنین به منظور حذف فلزات محلول در آب می‌توان از فرایند اکسیداسیون کمک گرفت. طی فرایند هوادهی، مواد شیمیایی نظیر آمونیاک، دی اکسید کربن، کلر، متان، آهن و… تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
شما می‌توانید هوادهی را به دو روش انجام دهید. روش آب به هوا و روش هوا به آب. در ادامه نگاهی به هریک از این دو روش خواهیم داشت.
در روش آب به هوا، به منظور آنکه آب، انرژی لازم برای جذب میزان بیشتری از اکسیژن را داشته باشد، لازم است سطح تماس میان آب و هوا را افزایش دهیم. به همین منظور، قطرات آب به سمت هوا پرتاب خواهند شد. انواع روش‌های هوادهی آب به هوا عبارتند از اسپری، اسلت و کک، مخروطی، درفت و آبشار.
در روش هوا به آب که با نام هوادهی پنوماتیکی نیز شناخته می‌شود، هوای خارج به کمک کمپرسورها به درون آب منتقل خواهد شد. این کار سبب می‌شود تا حباب‌های هوا درون آب شکل بگیرند. انواع روش‌های هوادهی هوا به آب عبارتند از سانتریفیوژ و فشار.
نکته قابل توجه آن است که در این روش‌ها، شما می‌توانید از هر نوع دستگاهی که بتواند هوا و آب را با یکدیگر مخلوط کند استفاده کنید اما به منظور اینکه این کار با بهره‌وری بیشتری انجام شود و در عین حال بتوان میزان مصرف انرژی و هزینه‌ها را کاهش داد می‌بایست از دستگاه‌های مخصوص استفاده نمود.
از جمله دستگاه‌های مناسب برای هوادهی می‌توان به:

دستگاه هواده اسپلش،

پمپ‌های سمپاش،

هواده پدل ویل،

هواده ایر جت یا پمپ‌های پروانه‌ای، پدالی و هواده پراکنده اشاره کرد.

انواع هواده پرورش ماهی
انواع هواده پرورش ماهی

چرا اکسیژن آب کاهش می‌یابد؟

در نیمه اول سال، میزان اکسیژن محلول در آب با کاهش قابل توجهی مواجه می‌باشد که می‌تواند به علت کم شدن سطح آب و زمان روز رخ دهد. هرچه ارتفاع آب کاهش یابد طبیعتا میزان اکسیژن محلول در آب نیز کاهش خواهد یافت. همچنین میزان اکسیژن موجود در آب در انتهای روز در مقایسه با اوایل صبح بیشتر است. در کنار این موارد فاکتورهای دیگری می‌توانند سبب افت غلظت اکسیژن در آب شوند:

نقش هوادهی در پرورش ماهی چیست؟

همانطور که کمی قبل‌تر اشاره کردیم، سطح کیفیت آب می‌تواند تاثیر زیادی در موفقیت پرورش آبزیان و ماهی‌ها داشته باشد. یکی از فاکتورهایی که سهم زیادی در افزایش کیفیت آب دارد میزان اکسیژن محلول در آب است. از این رو برای آنکه بتوان اکسیژن مورد نیاز در استخرهای پرورش ماهی را تامین نمود استفاده از روش هوادهی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد.
همانند جانداران و حیواناتی که در خشکی سکونت دارند، ماهی‌ها و آبزیان نیز برای ادامه بقای خود به اکسیژن نیاز خواهند داشت. در ساختار آب طبیعی می‌توان اندکی اکسیژن یافت اما مقدار آن به قدری کم است که برای تنفس موجودات دریایی کافی نیست. نقش هوادهی در پرورش ماهی این است که اکسیژن مورد نیاز را به کمک یکی از روش‌هایی که در مورد آن صحبت کردیم، به اکسیژن محلول در آب تبدیل کرده و آن را در اختیار جانداران قرار می دهد. در صورتی که نتوان مقدار اکسیژن محلول در آب را به شکل مناسبی فراهم کرد، قطعا ماهیان و جانداران ساکن در آب دچار خفگی خواهند شد.
در مناطقی که پروش ماهی انجام می‌گیرد اهمیت دارد تا اکسیژن محلول در آب در سطح و کیفیت کاملا مناسبی قرار گیرد چرا که این اکسیژن نقش بسیار موثری در هضم و جذب غذا توسط ماهیان دارد. از این رو اگر قصد دارید ماهیانی کاملا سالم و با نشاط پرورش دهید باید توجه ویژه‌ای به کیفیت و میزان اکسیژن محلول در آب استخرها داشته باشید.
علاوه بر این، به منظور آنکه بتوان سمومی که توسط ماهیان در آب ایجاد شده را به خوبی دفع نمود نیز می‌بایست به اکسیژن محلول در آب توجه کرد. میزان این اکسیژن ثابت نیست و در هر استخری که به منظور پرورش ماهی مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌تواند متغیر باشد. برخی از عوامل از جمله میزان شوری آب، تعداد آبزیان، دما و ارتفاع آب و… وجود دارند که میزان اکسیژن را تعیین می‌کنند. در کنار این موارد و بر اساس آزمایش‌های انجام گرفته باید توجه داشت که میزان اکسیژن محلول در آب باید حداقل 5 میلی‌گرم در لیتر باشد.

 

انواع هواده استخر پرورش ماهی
انواع هواده استخر پرورش ماهی

فروش انواع دستگاه هوادهی پرورش ماهی و آبزیان

با توجه به اهمیت بالای هوادهی و میزان اکسیژن موجود در زیستگاه آبزیان، خرید انواع دستگاه هوادهی پرورش ماهی و آبزیان برای پرورش دهندگان اهمیت جدی دارد.
در حال حاضر گروه بازرگانی فارود صنعت یکی از معتبرترین مراکز فروش بی واسطه انواع هواده پرورش ماهی به شمار می آید. شما می توانید از طریق این مجموعه، خریدی مطمئن از قیمت و کیفیت را داشته باشید.

جمع‌بندی

به منظور پرورش مناسب ماهیان می‌بایست میزان اکسیژن محلول در آب استخرها چیزی بیش از 6 میلی‌گرم در لیتر باشد. نقش هوادهی در پرورش ماهی بسیار موثر است و سبب می‌شود تا ماهی‌های پرورشی از نظر سلامت در وضعیت بسیار مناسبی قرار گیرند و به دلیل عدم وجود استرس و همچنین شنای مناسب، میزان رشد و مقاومت آنها در برابر بیماری به شکل چشمگیری افزایش یابد. همچین میزان اکسیژن آب می‌تواند نقش مهمی در هضم و جذب غذا برای ماهیان داشته باشد.

سوالات متداول شما

چه عواملی باعث کاهش اکسیژن محلول در آب می‌شوند؟
افزایش دمای آب، افزایش تراکم ماهی‌ها، تجزیه مواد آلی، مصرف اکسیژن توسط باکتری‌ها و گیاهان، و کاهش تبادل هوا با آب از جمله عواملی هستند که باعث کاهش اکسیژن محلول در آب می‌شوند.
هوادهی چیست و چرا در پرورش ماهی اهمیت دارد؟
هوادهی فرآیندی است که طی آن اکسیژن به آب اضافه می‌شود. اکسیژن محلول در آب برای تنفس ماهی‌ها ضروری است و نقش مهمی در رشد، سلامتی و تولیدمثل آن‌ها ایفا می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *